Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę C, K, PP i B1, beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością i nie tylko,gdyż spożywać ja mogą małe dzieci. Cukinia jest warzywem sezonowym a jej zbiór zaczyna się od lipca do połowy października, więc to już końcówka tego wyjątkowo zdrowego i smacznego warzywa. Warto zatem pokusić się o szczyptę zdrowia szczególnie, że nie nadaje się do długiego składowania a przechowywana w odpowiednich warunkach (najlepiej w suchym i chłodnym miejscu), może zachować swoje wartości na dłużej.


Mimo iż cukinia im młodsza tym smaczniejsza to nie należy się zrażać do tych dużych i „starych”. Maja nieco twardsza i grubszą skórkę ale ugotowane jako leczo, upieczone lub starte smakuja naprawde zachwycajaco

Na zdjęciu polecamy pieczoną cukinie z warzywami i mięsem mielonym. Smacznego!

lub placuszki z drobno tartej cukinii:

  • Produkty: cukinia żółta,
  • 1 mała cebula, 1 jajko,
  • 1/3 szklanki mąki sól,
  • pieprz,
  • szczypta curry do smaku,
  • papryka,
  • plasterek sera żółtego
  • rukola na wierzch.

Jeden Komentarz

Skomentuj Jolyn Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wróć do góry