Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę C, K, PP i B1, beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością i nie tylko,gdyż spożywać ja mogą małe dzieci. Cukinia jest warzywem sezonowym a jej zbiór zaczyna się od lipca do połowy października, więc to już końcówka tego wyjątkowo zdrowego i smacznego warzywa. Warto zatem pokusić się o szczyptę zdrowia szczególnie, że nie nadaje się do długiego składowania a przechowywana w odpowiednich warunkach (najlepiej w suchym i chłodnym miejscu), może zachować swoje wartości na dłużej.
Mimo iż cukinia im młodsza tym smaczniejsza to nie należy się zrażać do tych dużych i „starych”. Maja nieco twardsza i grubszą skórkę ale ugotowane jako leczo, upieczone lub starte smakuja naprawde zachwycajaco
Na zdjęciu polecamy pieczoną cukinie z warzywami i mięsem mielonym. Smacznego!
lub placuszki z drobno tartej cukinii:
- Produkty: cukinia żółta,
- 1 mała cebula, 1 jajko,
- 1/3 szklanki mąki sól,
- pieprz,
- szczypta curry do smaku,
- papryka,
- plasterek sera żółtego
- rukola na wierzch.
What an awesome way to explain this-now I know evihgtreny!
Strony
Ostatnie wpisy
Kategorie
Najnowsze komentarze
Archiwa
Tagi
Privacy Overview
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.