Pesto z rukoli

Pesto, czyli zielony sos pochodzenia włoskiego nabiera nowego znaczenia szczególnie w Polsce. Lubimy jego lekko słonawy smak i aromat Bazyli. Można go zrobić również z innych ziół i przypraw. W tym poście chcemy się podzielić przepisem na pesto z rukolii.

Czemu rukola? Ze względu, że to chwast. Tak, dlatego że to chwast!!! Możesz go ścinać do woli, kosić jak trawę, obrywać listki a ona cały czas odrasta i cały czas ma nowe listki. Może też zakwitnąć jak jej nie zetniesz. Rukola na gorzkawy smak dzięki temu nie ruszają ją robale podziemne, ani nie zjadają żadne ptaki. Jest łatwa do uprawy w przydomowych ogródkach, podobnie jak w doniczkach, choć tutaj trzeba pamiętać o podlewaniu a w dzisiejszych czasach nie zawsze ma się na to czas.

Przepis na pesto z rukoli na miarę dzisiejszych czasów! Wśród pacjentów ciągle spotykamy się z osobami, które przestały wierzyć w dietetyków, mają dosyć masowych diet lub po prostu nie mają czasu na ciągle przygotowywanie posiłków z kilkunastu składników. Takie jest życie. Musimy w dzisiejszych czasach cały czas gonić i szukać czasu, którego i tak mamy za mało… Dlatego przepis na miarę dzisiejszych czasów powinien być naprawdę prosty, łatwy w przygotowaniu i smaczny w efekcie. Nie każdy ma czas jak blogerzy pisać niewyobrażalne pyszne przepisy i robić rewelacyjne zdjęcie. Często potrawy wychodzą same z siebie, bo żeby jeść zdrowo wcale nie trzeba spędzać godzin w kuchni. Więc oto jest: Nasz prosty przepis na pesto z rukoli

  • 7 garści zgniecionej i umytej rukoli
  • 2 szklanki oliwy z oliwek dobrze tez smakuje z olejem słonecznikowym
  • 1 ząbek polskiego czosnku
  • 1 opakowanie nasion dyni
  • pieprz, cukier, sól, listki bazylii do smaku

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze. Ponieważ własna przydomowa rukola charakteryzuje się wyjątkową goryczą warto dodać do smaku nieco cukru. Tak naprawdę proporcje składników możesz dobierać do woli – według uznania. Tylko! Jeśli masz nie najmocniejszy blender lepiej dodać więcej oliwy aby łatwiej było wymieszać wszystkie składniki. Jeśli jednak zdecydujesz się na mała ilość oliwy polecam najpierw zmiksować częściowo rukole blenderem ręcznym później dodać resztę składników i całość. Tak powstaje smaczny, lekko gorzkawy smak domowego pesto z rukoli. Nadaje się świetnie do kanapek, dodatków do makaronów, sosów, duszonych warzyw, mozzarelli, twarogu, sałatek zamiast tych gotowych sosów w saszetkach.

IMG_0493

pesto z rukoli

Z rukolą warto się zaprzyjaźnić to bogactwo witamin i minerałów (A, C, K, Ca, Fe, Mg, karotenoidy), jest lekkostrawna, wzmacnia odporność, działa bakteriobójczo i choć w połączeniu z oliwą z oliwek w pesto nie należy do najbardziej niskokalorycznych to jest smaczna i zdrowa. Spróbuj zrobić pesto z rukoli.

Jeden Komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wróć do góry