Pesto, czyli zielony sos pochodzenia włoskiego nabiera nowego znaczenia szczególnie w Polsce. Lubimy jego lekko słonawy smak i aromat Bazyli. Można go zrobić również z innych ziół i przypraw. W tym poście chcemy się podzielić przepisem na pesto z rukolii.
Czemu rukola? Ze względu, że to chwast. Tak, dlatego że to chwast!!! Możesz go ścinać do woli, kosić jak trawę, obrywać listki a ona cały czas odrasta i cały czas ma nowe listki. Może też zakwitnąć jak jej nie zetniesz. Rukola na gorzkawy smak dzięki temu nie ruszają ją robale podziemne, ani nie zjadają żadne ptaki. Jest łatwa do uprawy w przydomowych ogródkach, podobnie jak w doniczkach, choć tutaj trzeba pamiętać o podlewaniu a w dzisiejszych czasach nie zawsze ma się na to czas.
Przepis na pesto z rukoli na miarę dzisiejszych czasów! Wśród pacjentów ciągle spotykamy się z osobami, które przestały wierzyć w dietetyków, mają dosyć masowych diet lub po prostu nie mają czasu na ciągle przygotowywanie posiłków z kilkunastu składników. Takie jest życie. Musimy w dzisiejszych czasach cały czas gonić i szukać czasu, którego i tak mamy za mało… Dlatego przepis na miarę dzisiejszych czasów powinien być naprawdę prosty, łatwy w przygotowaniu i smaczny w efekcie. Nie każdy ma czas jak blogerzy pisać niewyobrażalne pyszne przepisy i robić rewelacyjne zdjęcie. Często potrawy wychodzą same z siebie, bo żeby jeść zdrowo wcale nie trzeba spędzać godzin w kuchni. Więc oto jest: Nasz prosty przepis na pesto z rukoli
- 7 garści zgniecionej i umytej rukoli
- 2 szklanki oliwy z oliwek dobrze tez smakuje z olejem słonecznikowym
- 1 ząbek polskiego czosnku
- 1 opakowanie nasion dyni
- pieprz, cukier, sól, listki bazylii do smaku
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze. Ponieważ własna przydomowa rukola charakteryzuje się wyjątkową goryczą warto dodać do smaku nieco cukru. Tak naprawdę proporcje składników możesz dobierać do woli – według uznania. Tylko! Jeśli masz nie najmocniejszy blender lepiej dodać więcej oliwy aby łatwiej było wymieszać wszystkie składniki. Jeśli jednak zdecydujesz się na mała ilość oliwy polecam najpierw zmiksować częściowo rukole blenderem ręcznym później dodać resztę składników i całość. Tak powstaje smaczny, lekko gorzkawy smak domowego pesto z rukoli. Nadaje się świetnie do kanapek, dodatków do makaronów, sosów, duszonych warzyw, mozzarelli, twarogu, sałatek zamiast tych gotowych sosów w saszetkach.
Z rukolą warto się zaprzyjaźnić to bogactwo witamin i minerałów (A, C, K, Ca, Fe, Mg, karotenoidy), jest lekkostrawna, wzmacnia odporność, działa bakteriobójczo i choć w połączeniu z oliwą z oliwek w pesto nie należy do najbardziej niskokalorycznych to jest smaczna i zdrowa. Spróbuj zrobić pesto z rukoli.
Hey, that’s a clever way of thkining about it.
Strony
Ostatnie wpisy
Kategorie
Najnowsze komentarze
Archiwa
Tagi
Privacy Overview
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.