Lato w pełni, a wraz z nim dobrodziejstwo owoców i warzyw. W tym roku wyjątkowo obrodziły jabłka na jabłoni mojej babci. Pyszne, lekko kwaśne i twarde jabłka to najlepsza przekąska w myśl przysłowia: „Jedno jabłko z wieczora wypędzi z domu doktora„. Mam rację? Aby nie popaść w monotonie należy nieco urozmaicać potrawy z jabłek, bo w końcu ile można robić soków, dżemów, szarlotki. Ja osobiście uwielbiam w deszczowe chłodne dni do ziołowej herbatki spałaszować jabłkowe ciasto korzenne, które robi się w mgnieniu oka. Najwięcej czasu zajmuje obieranie jabłek i krojenie je na mniejsze i większe kawałki. Takie jakie wyjdą będzie dobrze, nie muszą być równe, nie muszą być cienkie, ani grube. Zatem zaczynamy! Potrzebujesz:

  • miksera
  • 4 jajek
  • 1 1/2 szklanki cukru lub ksylitoli
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki oleju
  • 6-7 jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu i 1 płaska łyżeczka kardamonu
  • 2-3 goździki
  • 1 łyżeczka kakao i 1 płaska łyżeczka carobu (ewentualnie więcej kakao)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno, dodaj żółtka i cukier i ciągle ubijaj. Dodaj: kakao, carob, kardamon, goździki rozgniecione na drobno w moździerzu, sodę oczyszczoną, 1 łyżeczkę cynamonu, drugą posyp jabłka i wymieszaj. Jabłka jeśli są bardzo kwaśne posyp łyżeczką cukru/ksylitolu. Mikserem na najniższych obrotach dodawaj stopniowo mąkę. Ja użyłam mąki bez glutenu: 1 szkl. mąki amarantusowej i 1 szkl. mąki z cieciorki. Gdy wprowadzisz mąkę wlewaj bardzo powoli olej również mikserem. Miksuj na niskich obrotach aż do uzyskania jednolitej konsystencji i gotowe. Wsyp do jednolitej masy jabłka i wymieszaj aby ciasto pokryło każdy kawałek. Super jeśli zostawisz kilka mniejszych kawałków owoców na wierz wtedy efekt będzie ciekawszy jak u mnie 🙂 Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 55-60min. Jeśli dodasz więcej jabłek lepiej zostawić nieco dłużej. Ja zwykle robię z tej masy dwie małe blachy: jedną tą co widzisz na zdjęciu wielkości dużego talerza oraz podłużną. Ważne jest to że wlewając masę z jabłkami zakryć tylko 1/3 wysokości blaszki, bo ciasto na pewno podrośnie!

Z takim ciastem możesz kombinować do woli: mniej przypraw korzennych, dodać inne owoce i inne ciekawostki. Obecnie zrobiłam to samo ciasto z jabłek i czarnej porzeczki 🙂 MNIAM!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wróć do góry