p60930-153339111Jesień to czas w którym na stołach króluje dynia.

Możliwości, jakie rarytasy można z niej wymyślić, są przeogromne. Na ostro, na słodko, duszona, pieczona, smażona i inne. Dziś naszła mnie ochota na wersje deserową, czyli na słodko. Ciasto kruche a na nim hit jesieni: dynia. „Dyniolotka” to nic innego jak szarlotka, ale zamiast jabłka mamy kawałki dyni z kardamonem i szczyptą cynamonu. Smakuje rewelacyjnie a przepis tak prosty, że chce się go robić cały czas. W moim wydaniu prezentuje ciasto bezglutenowe na mące gryczanej i owsianej. Spróbujcie sami!

Składniki:

  • 2 czubate szklanki mąki. W tym prawie 2/3 gryczanej i 1/3 owsianej obie bezglutenowe
  • 4 średnie jaja kurze
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
  • 1/2 kostki masła lub margaryny do wypieków (60-65g)
  • cukier, sól, kardamon, cynamon, płatki migdałów
  • 1 garnek pokrojonej w kostkę dyni (4litrowy)

Dynia: 4 litrowy garnek z dynią podgrzać. Wystarczy podgotować dynię by puściła nieco soku około 20-30 minut. Sok odlać do picia. Dodać na sam koniec wedle uznania cukier, kardamon, cynamon. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

Czas na ciasto: Jaja – oddzielić żółto od białek. Do żółtek dodać cukier wedle uznania. Gdy robię dla siebie dodaje mniej cukru, gdy jednak ciasto ma być dla gości dodaje około 1 szklanki i ucieram z żółtkami. Białka ze szczyptą soli i 2 łyż cukru ubijam na gęstą pianę. Mąkę, sodę, masło wrzucić do miski i ugniatać ręką. Dodać utartych jajek z cukrem i ugniatać dalej aż do jednolitej konsystencji. Wyścielić blachę papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie ciasto. Po wierzchu rozprószyć nieco tartej bezglutenowej bułki (lub len mielony) by wsiąknęła sok z dyni. Nałóż podgotowaną i odsączoną dynie z przyprawami, rozłóż równomiernie warte dyni. Na wierzch rozłóż ubita na gęsto piane i posyp płatkami migdałów. Włóż blachę do rozgrzanego piekarnika (180 C) na 45 minut i gotowe 🙂

Ciasto kruche bezglutenowe z dynią. Taką samą wersje można zrobić z normalnej mąki, a na wierzch posypać sezamem lub pestkami dyni. Smacznego!!!

2 komentarze

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wróć do góry