Miałam ogromną ochotę na porcje lodów, szczególnie w te upalne dni. Jednak patrząc na skład w sklepie całkowicie straciłam wiarę, że znajdę te które mają w swoim składzie mniej niż 4 składniki. Chcąc sobie dogodzić w lato musisz zafundować sobie porcje polepszaczy.  Główny skład to odtłuszczone mleko i cukier czasem śmietanka kremówka 30%, po za tym: mleko pełne w proszku, syrop glukozowy, syrop glukozowo-fruktozowy, preparat serwatkowy, masło, emulgatory, stabilizatory, zagęstniki, utwardzony tłuszcz kokosowy…i inne. Sami przekonajcie się i poczytajcie co zawierają Wasze ulubione smaki!!!

Zatem jak przyszła ochota to w ruch poszedł mikser i w kilka minut lody już się mroziły. Przeczytałam w internecie kilka przepisów i wyciągnęłam z nich to co najlepsze 🙂 Fakt nie miałam idealnych składników i nigdy wcześniej nie robiłam, więc wyciągnęłam z lodówki to co miałam i et voilà! Lody z 2 łyżek śmietany 18%, jajka, wody, kakao i ksylitolu wyszły przepyszne (zdjęcie obok). Przedsmak próby zadecydował i zrobiłam jeszcze lepsze, którymi chce się z Wami podzielić.

Przepis na domowe lody czekoladowe:

  • 300ml śmietanka 30% (szukajcie tej bez karagenu i polepszaczy)
  • 2 jajka swojskie (umyj dokładnie skorupki  i wyparz wrzątkiem)
  • 2 łyżki wrzątku
  • Ksylitol (według uznania)
  • 3-4 łyżki kakao naturalne 100%

3 miski w jednej wlewasz śmietankę 30% (lub śmietanę 18%), w drugiej wbijasz same białka jajka, a do trzeciej najmniejszej żółta jaja. Wszystko ubijasz. najlepiej zacznij od białek, potem od śmietanki/ny, a na końcu żółtka jaj. Białka ubijasz na sztywną pianę z 1 łyż ksylitolu (lub więcej). Śmietankę ubijasz mikserem z 1 łyż ksylitolu również na sztywno, aż na trzepaczkach będzie przyklejać się masa. Żółtka zalewasz 2 łyż wrzątku, 1 czubatą łyż ksylitolu i miksujesz aż jajka zmienią kolor na kremowy w tym momencie dodajesz kakao i miksujesz do jednolitej masy. Na sam koniec wlewasz zmiksowane żółta z kakao do ubitej śmietanki dodajesz ubitych białek i całość mieszasz łyżką do jednolitej masy. Gotowe!!! Wystarczy plastikowy pojemnik i wkładasz na 8 godzin do zamrażalnika. Masz ok. 1,5 litra lodów własnej roboty.

Pamiętaj, abyś zostawił w pojemniku nieco wolnego miejsca. Podczas zamrażania lody zwiększą nieznacznie swoją powierzchnię. Możecie eksperymentować i do jajek dodawać owoców, soków np. z cytryny, przypraw (cynamonu), orzechów lub bakalie. Dzięki temu paleta smaków nigdy Ci się nie znudzi.

Na pewno spróbuje zdobyć prawdziwą śmietanę – „swojską”. Jestem święcie przekonana, że wtedy zwykłe lody śmietankowe nie będą potrzebowały innych dodatków. Czysty, prawdziwy smak wakacji przyjemności 🙂 Polecam!!!

Jeden Komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wróć do góry