Miałam ogromną ochotę na porcje lodów, szczególnie w te upalne dni. Jednak patrząc na skład w sklepie całkowicie straciłam wiarę, że znajdę te które mają w swoim składzie mniej niż 4 składniki. Chcąc sobie dogodzić w lato musisz zafundować sobie porcje polepszaczy. Główny skład to odtłuszczone mleko i cukier czasem śmietanka kremówka 30%, po za tym: mleko pełne w proszku, syrop glukozowy, syrop glukozowo-fruktozowy, preparat serwatkowy, masło, emulgatory, stabilizatory, zagęstniki, utwardzony tłuszcz kokosowy…i inne. Sami przekonajcie się i poczytajcie co zawierają Wasze ulubione smaki!!!
Zatem jak przyszła ochota to w ruch poszedł mikser i w kilka minut lody już się mroziły. Przeczytałam w internecie kilka przepisów i wyciągnęłam z nich to co najlepsze 🙂 Fakt nie miałam idealnych składników i nigdy wcześniej nie robiłam, więc wyciągnęłam z lodówki to co miałam i et voilà! Lody z 2 łyżek śmietany 18%, jajka, wody, kakao i ksylitolu wyszły przepyszne (zdjęcie obok). Przedsmak próby zadecydował i zrobiłam jeszcze lepsze, którymi chce się z Wami podzielić.
Przepis na domowe lody czekoladowe:
- 300ml śmietanka 30% (szukajcie tej bez karagenu i polepszaczy)
- 2 jajka swojskie (umyj dokładnie skorupki i wyparz wrzątkiem)
- 2 łyżki wrzątku
- Ksylitol (według uznania)
- 3-4 łyżki kakao naturalne 100%
3 miski w jednej wlewasz śmietankę 30% (lub śmietanę 18%), w drugiej wbijasz same białka jajka, a do trzeciej najmniejszej żółta jaja. Wszystko ubijasz. najlepiej zacznij od białek, potem od śmietanki/ny, a na końcu żółtka jaj. Białka ubijasz na sztywną pianę z 1 łyż ksylitolu (lub więcej). Śmietankę ubijasz mikserem z 1 łyż ksylitolu również na sztywno, aż na trzepaczkach będzie przyklejać się masa. Żółtka zalewasz 2 łyż wrzątku, 1 czubatą łyż ksylitolu i miksujesz aż jajka zmienią kolor na kremowy w tym momencie dodajesz kakao i miksujesz do jednolitej masy. Na sam koniec wlewasz zmiksowane żółta z kakao do ubitej śmietanki dodajesz ubitych białek i całość mieszasz łyżką do jednolitej masy. Gotowe!!! Wystarczy plastikowy pojemnik i wkładasz na 8 godzin do zamrażalnika. Masz ok. 1,5 litra lodów własnej roboty.
Pamiętaj, abyś zostawił w pojemniku nieco wolnego miejsca. Podczas zamrażania lody zwiększą nieznacznie swoją powierzchnię. Możecie eksperymentować i do jajek dodawać owoców, soków np. z cytryny, przypraw (cynamonu), orzechów lub bakalie. Dzięki temu paleta smaków nigdy Ci się nie znudzi.
Na pewno spróbuje zdobyć prawdziwą śmietanę – „swojską”. Jestem święcie przekonana, że wtedy zwykłe lody śmietankowe nie będą potrzebowały innych dodatków. Czysty, prawdziwy smak wakacji przyjemności 🙂 Polecam!!!
Free knowledge like this doesn’t just help, it promote deccoramy. Thank you.
Strony
Ostatnie wpisy
Kategorie
Najnowsze komentarze
Archiwa
Tagi
Privacy Overview
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.