Chlebek z pełnego ziarna jest bardzo pożywny, na długo gasi głód, a do tego jest bogactwem składników odżywczych i witamin szczególnie z grupy B. Pieczywo pełnoziarniste w odróżnieniu od zwykłego białego pieczywa zachowuje wszystkie wartości z ziaren zbóż jakie dodamy do naszej mieszanki. Warto do wypieku dodać mąkę o najwyższej jakości, czyli taką która powstała z całych ziaren zbóż, czyli z bielma, łuski i zarodka. To przyczyni się do zwiększania wartości odżywczej naszego chlebka. Duża zawartość błonnika pokarmowego, białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych nie tylko doda nam zdrowych kalorii, ale i wspomoże pracę układu pokarmowego, zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób dietozależnych (cukrzyca, nowotwory układu pokarmowego, otyłość/nadwaga) dlatego warto sięgać po produkty tego typu. Dla mnie jest on dużo łatwiejszy do wykonania niż  tradycyjnie wypiekany chleb na zakwasie, ale podobnie jak w poniższym przepisie warto spróbować. Sprawdzony i wielokrotnie modyfikowany przepis wygląda ostatecznie tak:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 szkl. ziarnek słonecznika lub dyni
  • 3/4 szkl. siemię lniane zwykłe lub złote
  • 1/2 szkl. siemię lniane mielone (sama miele w młynku, dodaje część z płatków owsianych i słonecznika bo wtedy wydaje mi  bardziej delikatny)
  • 2 łyżki mielonych orzechów (tutaj w zależności co mam pod ręką: płatki migdałów, orzechy brazylijskie, ale najczęstszym składnikiem są orzechy włoskie i laskowe)
  • 4 łyżki masła klarowanego lub jak kto woli olej kokosowy
  • 1,5 łyżki soli himalajskiej
  • 4-6 łyżek mąki żytniej grubo mielonej. Najlepsza to typ 2000. Ja kupiłam prosto z młyna 🙂
  • 1 jajo kurze
  • 1,5 szkl. przegotowanej wody

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać lub zagnieść. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 55-60min. Gotowe!

Pieczywo pełnoziarniste wypieka się z nieoczyszczonej mąki, która zachowuje najwięcej składników odżywczych dlatego taki chlebek powinien stać się obowiązkowym składnikiem każdej diety i od czasu do czasu zagościć na naszych talerzach. Trzeba jednak pamiętać, że produkty pełnoziarniste są również ciężkostrawne i jeśli nie chcesz mieć problemów z układem pokarmowym (wzdęcia, gazy, biegunka) to należy zachować umiar i dbać o właściwe nawodnienie.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wróć do góry