Domowe lody – szybko, smacznie i zdrowo

Miałam ogromną ochotę na porcje lodów, szczególnie w te upalne dni. Jednak patrząc na skład w sklepie całkowicie straciłam wiarę, że znajdę te które mają w swoim składzie mniej niż 4 składniki. Chcąc sobie dogodzić w lato musisz zafundować sobie porcje polepszaczy.  Główny skład to odtłuszczone mleko i cukier czasem śmietanka kremówka 30%, po za tym: mleko pełne w proszku, syrop glukozowy, syrop glukozowo-fruktozowy, preparat serwatkowy, masło, emulgatory, stabilizatory, zagęstniki, utwardzony tłuszcz kokosowy...i inne. Sami przekonajcie się i poczytajcie co zawierają Wasze ulubione smaki!!! Zatem jak przyszła ochota to w ruch poszedł mikser i w kilka minut lody już się mroziły.…


Czytaj dalej

Niskokaloryczna cielęcina z jabłkami

Niskokaloryczna cielęcina z jabłkami

Co zrobić z lekko przeleżałymi jabłkami? Gdy już stają się mniej soczyste nie wyrzucaj. Polecam udusić wraz z kawałkiem mięska i przyprawami. Stworzysz nowy ciekawszy smak i urozmaicisz tradycyjna kuchnie. Pyszny obiadek dla każdego, a szczególnie dla pacjentów z nadciśnieniem. Bez soli, z małą zawartością tłuszczu i jedyne 310kcal. Prosty i smaczny pomysł na obiad dla jednej osoby. Produkty: 1 plaster cielęciny (70g)   1 średniej wielkości jabłko (150g) lub więcej polecam te kwaskowate 1 gruby plaster cebuli (15g)  2 ziemniaki (150g)   5 małych mrożonych kwiatów brokuła (150g)   1 liść sałaty 1 mały pomidor (50g) 2 łyżki soku z…


Czytaj dalej

Naleśniki na mleczku kokosowym

Dietetyczne naleśnieki dyniowe

Smak lata w zimę to coś co rozgrzewa nawet w największy mróz, a ochota na małe słodkie co nieco zawsze się pojawia. Tym razem przyszła ochota na naleśniki. Choć nie jestem ich ekspertem to przecież trzeba spróbować. Pomysł prosty, szybki i smaczny oraz prawie tradycyjny.  Prawie..., bo zamiast zwykłej mąki zastosowałam mąkę żytnią bezglutenową oraz cukier brzozowy. Przepis: 1 czubata szklanka mąki żytniej bezglutenowej 1 łyżeczka mleczka kokosowego 1 1/2 szklanki wody 1 jajo kurze wiejskie 1 niepełna łyżka ksylitolu 1 łyżka oleju szczypta soli nasiona chia Mleczko kokosowe wymieszać z wodą. Dodaj jajo, sól, cukier brzozowy, olej i mieszaj dalej.…


Czytaj dalej

„Dyniolotka”

Jesień to czas w którym na stołach króluje dynia. Możliwości, jakie rarytasy można z niej wymyślić, są przeogromne. Na ostro, na słodko, duszona, pieczona, smażona i inne. Dziś naszła mnie ochota na wersje deserową, czyli na słodko. Ciasto kruche a na nim hit jesieni: dynia. "Dyniolotka" to nic innego jak szarlotka, ale zamiast jabłka mamy kawałki dyni z kardamonem i szczyptą cynamonu. Smakuje rewelacyjnie a przepis tak prosty, że chce się go robić cały czas. W moim wydaniu prezentuje ciasto bezglutenowe na mące gryczanej i owsianej. Spróbujcie sami! (więcej…)


Czytaj dalej

Tłuszcz i tkanka tłuszczowa odwieczny dylemat człowieka

Ewolucja tkanki tłuszczowej kształtowała się przez wieki. Wszystko zależało od sytuacji człowieka i wzorców jakie panowały w danym czasie i środowisku społeczeństwa. Ilość tkanki tłuszczowej nieodłącznie wiąże się z atrakcyjnością fizyczną, czyli seksapilem. Za dawnych czasów panowało umiłowanie pełnych kształtów, szczególnie w ubogich społeczeństwach, gdzie większość ludzi była głównie chuda lub szczupła, krągłe kształty spostrzegane były jako atrakcyjne, kobiety bardziej płodne oraz kojarzone były z dostatkiem. W dzisiejszych czasach dominuje kult "wieszaków", czyli bardzo szczupłej sylwetki, szczególnie w kulturach sytych, krajach wysokorozwiniętych itd. (więcej…)


Czytaj dalej

Ciasto z orzechem i daktylem

Ciasto z orzechem i daktylem

[gallery size="full" columns="2" ids="94,91" autoPlay="true" navigation="true" singleitem="true" pagination="false"] Ochota na słodkie małe co nieco przy ciężkich treningach przychodzi bardzo często. Wynika to z potrzeby uzupełnienia kalorii w diecie. Mając mało czasu sięgamy często po mało zdrowe, gotowe produkty ze sklepów spożywczych lub sklepów z suplementami diety, a w nich składzie głównie cukier. Mimo iż producenci wymyślają coraz to nowe batoniki, produkty fit, energetyczne specyfiki, light itp. możesz się przekonać po składzie że jesz samą chemię. Szczególnie zastanawiający jest długi termin przydatności do spożycia puszystych ciast i ciasteczek. Nie trzeba poświęcać dużo czasu na odrobinę słodkości chcąc odżywiać się zdrowo. Wystarczy…


Czytaj dalej
Wróć do góry