Zakwas z buraka

Zakwas z buraka to najlepsze, zdrowotne, domowe wino. Oczywiście zakwas z winem mają tyle wspólnego, że oba powstają w procesie fermentacji. Poniżej przedstawiam mój sprawdzony przepis. Próbowałam kilku niby niezawodnych, ale to właśnie ten zawsze mi wychodzi i zawsze smakuje najlepiej, a o korzyściach zdrowotnych zakwasu z buraka tylko wspominam na samym końcu postu. Polecam dla zdrowia i urody!    Składniki na jeden słoik: 2 śr. buraki dokładnie umyte lub obrane 3 ząbki czosnku 4-5 liści laurowych 5-6 ziaren ziela angielskiego 4 plasterki imbiru obranego 1 litr przegotowanej letniej wody  1 łyżka soli kuchennej Na dno słoika wkładamy połowę przygotowanych…


Czytaj dalej

Profilaktyka w dobie corona wirusa

Dieta biegacza

Epidemia korona wirusa diametralnie zmieniła nasze codzienne funkcjonowanie. SARS-CoV-2 stał się wyzwaniem dla współczesnego społeczeństwa, a pandemia wpłynęła niemal na każdy element naszego życia. Zamknięcie w domach, zredukowanie kontaktów społecznych, przeniesienie ogromnej części aktywności zawodowej i prywatnej do internetu wpłynęło na nasze zdrowie fizyczne jak i psychiczne. Aby powrócić do normalności potrzeba czasu. Jednak musisz zdać sobie sprawę, że o odporność nikt i nic poza Tobą ci jej nie zapewni. Żaden lek, żadna szczepionka, czy suplement diety, bo to tylko niewielka cząstka całego systemu immunologicznego jaki masz w sobie. Twój styl życia a w nim zbilansowana dieta, aktywność fizyczna i pozytywne nastawienie to klucz…


Czytaj dalej

Domowy chleb z pełnego ziarna

Chlebek z pełnego ziarna jest bardzo pożywny, na długo gasi głód, a do tego jest bogactwem składników odżywczych i witamin szczególnie z grupy B. Pieczywo pełnoziarniste w odróżnieniu od zwykłego białego pieczywa zachowuje wszystkie wartości z ziaren zbóż jakie dodamy do naszej mieszanki. Warto do wypieku dodać mąkę o najwyższej jakości, czyli taką która powstała z całych ziaren zbóż, czyli z bielma, łuski i zarodka. To przyczyni się do zwiększania wartości odżywczej naszego chlebka. Duża zawartość błonnika pokarmowego, białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych nie tylko doda nam zdrowych kalorii, ale i wspomoże pracę układu pokarmowego, zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób dietozależnych…


Czytaj dalej

Ciasto z buraków i marchwi

W mojej kuchni nic się nie marnuje! Szczególnie, że większość warzyw i owoców są z mojego ogródka. Szanuje ciężką prace moją i mojej mamy.  Większość ludzi nawet nie zauważa ile dobrych i wartościowych produktów ląduje w koszu, bo w końcu technologia nauczyła nie zastanawiać się nad drobnostkami, dlatego mój wpis. Diabeł tkwi w szczegółach ;)  Uwielbiam wyciskane soki z warzyw i owoców. Lecz co zrobić z "fusami"?  Jak to co? Pyszne, słodkie i sycące ciasto. Szybko, smacznie i przyjemnie. Składniki: 2 jajka 1/2 szkl. mąki (ja miałam z cieciorki) 1/2 szkl. zmielone siemię lniane 2/3 szklanki ksylitolu lub cukru (jeśli…


Czytaj dalej

Jabłkowe Love

Lato w pełni, a wraz z nim dobrodziejstwo owoców i warzyw. W tym roku wyjątkowo obrodziły jabłka na jabłoni mojej babci. Pyszne, lekko kwaśne i twarde jabłka to najlepsza przekąska w myśl przysłowia: "Jedno jabłko z wieczora wypędzi z domu doktora". Mam rację? Aby nie popaść w monotonie należy nieco urozmaicać potrawy z jabłek, bo w końcu ile można robić soków, dżemów, szarlotki. Ja osobiście uwielbiam w deszczowe chłodne dni do ziołowej herbatki spałaszować jabłkowe ciasto korzenne, które robi się w mgnieniu oka. Najwięcej czasu zajmuje obieranie jabłek i krojenie je na mniejsze i większe kawałki. Takie jakie wyjdą będzie dobrze,…


Czytaj dalej

Bakaliowa bajaderka

Bywają takie dni, że mimo usilnych starań i chęci nic niestety Ci nie wychodzi!  Miały być pyszne orzechowo-rodzynkowe kruche ciasteczka i zarazem nowy przepis. Miały idealnie pasować do rozgrzewającej herbaty na chłodne deszczowe wieczory. No cóż ciastka nieco wyrosły i lekko je przypiekłam.  :(  Wyrzucić takie dobrodziejstwo orzechów laskowych, włoskich, rodzynek, czarnego i złotego sezamu? Oczywiście, że nie!!! Do głowy od razu wpadł mi pomysł na bajaderkę. W piekarniach te pyszne kulki to nic innego jak przerobione pozostałości ciast i smakują bardzo dobrze. Porcja porządnych 12 kulek bajaderki: 1 średnia miska kruchych ciastek lub kruchego ciasta bezglutenu 1 szklanka suszonej…


Czytaj dalej
Wróć do góry