Kotlety buraczane

Smaczna, lekkostrawna, wegetariańska propozycja na obiad. Nie ma nudy i w kuchni trzeba eksperymentować! Szczególnie, gdy zrobiłeś wcześniej zakwas z buraków i chcesz spróbować czegoś innego niż duszone buraczki z jabłkiem i cebulą. :) Dla mnie ten przepis to strzał w dziesiątkę! Gdy masz znajomych niejedzących mięsa zaskoczysz ich na pewno tym samczym odpowiednikiem. Świetnie smakują również do burgerów, choć osobiście wole wersje z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką ze szczypiorkiem. Kaloryczność jednego kotleta o wadze 60g wychodzi ok. 50-60kcal, wszystko zależy czy wolisz bardziej warzywne czy jednak spodobają Ci się z większą ilością kaszy jaglanej, a tutaj zawsze dodam łyżkę…


Czytaj dalej

Program poprawy zdrowia po COVID

Program poprawy zdrowia

Jak ustrzec się od choroby? Jak bronić się od wirusa? Nie ma cudownego leku i jak pisałam w poprzednim poście o „profilaktyce w dobie coronaiwrusa” bez zadbania o siebie zmniejszamy swoje szanse na lepsze życie. SARS-CoV-2 znacznie zmienił nasze życie i duża część z Nas już go przechodziła. Ja również w 2019 roku, w którym moje życie przewróciło się do góry nogami, stres wpłynął na moje zdrowie i zachowałam na „dziwną grypę”, po której długo nie mogłam dojść do dawnej formy biegowej. Potem wybuchła pandemia 😊 Zmotywowało mnie to do znalezienia wyjścia i poprawy swojego zdrowia przez znane metody. Program…


Czytaj dalej

Zakwas z buraka

Zakwas z buraka to najlepsze, zdrowotne, domowe wino. Oczywiście zakwas z winem mają tyle wspólnego, że oba powstają w procesie fermentacji. Poniżej przedstawiam mój sprawdzony przepis. Próbowałam kilku niby niezawodnych, ale to właśnie ten zawsze mi wychodzi i zawsze smakuje najlepiej, a o korzyściach zdrowotnych zakwasu z buraka tylko wspominam na samym końcu postu. Polecam dla zdrowia i urody!    Składniki na jeden słoik: 2 śr. buraki dokładnie umyte lub obrane 3 ząbki czosnku 4-5 liści laurowych 5-6 ziaren ziela angielskiego 4 plasterki imbiru obranego 1 litr przegotowanej letniej wody  1 łyżka soli kuchennej Na dno słoika wkładamy połowę przygotowanych…


Czytaj dalej

Profilaktyka w dobie corona wirusa

Dieta biegacza

Epidemia korona wirusa diametralnie zmieniła nasze codzienne funkcjonowanie. SARS-CoV-2 stał się wyzwaniem dla współczesnego społeczeństwa, a pandemia wpłynęła niemal na każdy element naszego życia. Zamknięcie w domach, zredukowanie kontaktów społecznych, przeniesienie ogromnej części aktywności zawodowej i prywatnej do internetu wpłynęło na nasze zdrowie fizyczne jak i psychiczne. Aby powrócić do normalności potrzeba czasu. Jednak musisz zdać sobie sprawę, że o odporność nikt i nic poza Tobą ci jej nie zapewni. Żaden lek, żadna szczepionka, czy suplement diety, bo to tylko niewielka cząstka całego systemu immunologicznego jaki masz w sobie. Twój styl życia a w nim zbilansowana dieta, aktywność fizyczna i pozytywne nastawienie to klucz…


Czytaj dalej

Domowy chleb z pełnego ziarna

Chlebek z pełnego ziarna jest bardzo pożywny, na długo gasi głód, a do tego jest bogactwem składników odżywczych i witamin szczególnie z grupy B. Pieczywo pełnoziarniste w odróżnieniu od zwykłego białego pieczywa zachowuje wszystkie wartości z ziaren zbóż jakie dodamy do naszej mieszanki. Warto do wypieku dodać mąkę o najwyższej jakości, czyli taką która powstała z całych ziaren zbóż, czyli z bielma, łuski i zarodka. To przyczyni się do zwiększania wartości odżywczej naszego chlebka. Duża zawartość błonnika pokarmowego, białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych nie tylko doda nam zdrowych kalorii, ale i wspomoże pracę układu pokarmowego, zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób dietozależnych…


Czytaj dalej

Ciasto z buraków i marchwi

W mojej kuchni nic się nie marnuje! Szczególnie, że większość warzyw i owoców są z mojego ogródka. Szanuje ciężką prace moją i mojej mamy.  Większość ludzi nawet nie zauważa ile dobrych i wartościowych produktów ląduje w koszu, bo w końcu technologia nauczyła nie zastanawiać się nad drobnostkami, dlatego mój wpis. Diabeł tkwi w szczegółach ;)  Uwielbiam wyciskane soki z warzyw i owoców. Lecz co zrobić z "fusami"?  Jak to co? Pyszne, słodkie i sycące ciasto. Szybko, smacznie i przyjemnie. Składniki: 2 jajka 1/2 szkl. mąki (ja miałam z cieciorki) 1/2 szkl. zmielone siemię lniane 2/3 szklanki ksylitolu lub cukru (jeśli…


Czytaj dalej
Wróć do góry