Smaczna, lekkostrawna, wegetariańska propozycja na obiad. Nie ma nudy i w kuchni trzeba eksperymentować! Szczególnie, gdy zrobiłeś wcześniej zakwas z buraków i chcesz spróbować czegoś innego niż duszone buraczki z jabłkiem i cebulą. 🙂 Dla mnie ten przepis to strzał w dziesiątkę! Gdy masz znajomych niejedzących mięsa zaskoczysz ich na pewno tym samczym odpowiednikiem. Świetnie smakują również do burgerów, choć osobiście wole wersje z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką ze szczypiorkiem.
Kaloryczność jednego kotleta o wadze 60g wychodzi ok. 50-60kcal, wszystko zależy czy wolisz bardziej warzywne czy jednak spodobają Ci się z większą ilością kaszy jaglanej, a tutaj zawsze dodam łyżkę więcej lub łyżkę mniej. Moje z poniższego przepisu mają właśnie miej więcej taka kaloryczność.
Składniki:
- 2 średnie buraki
- 1/2 torebki dobrze ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 łyżki siemię lniane mielone
- 1-2 jajka wiejskie (zależy od wielkości)
- 1 łyżka chrzanu śmietankowego swojskiego (ostry)
- 1 garść pokrojonego koperku
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz do smaku
Buraki umyj, obierz i zetrzyj na tarce najlepiej na małych oczkach. Resztę składników tj.: 1/2 torebki kaszy jaglanej bardzo dobrze ugotowanej (wręcz rozgotowanej), jaja, siemię lniane, chrzan, koperek, masło, sól i pieprz wymieszaj dokładnie i formułuj płaskie kotlety. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30min. Możesz też zastąpić olej masłem klarowanym czy olejem kokosowym oraz możesz nie dodawać oleju do masy a po prostu wysmarować blachę, by Twoje kotlety się nie przypaliły.
Ja zwykle wykorzystuje połowę buraków ze słoika z zakwasu, aby nie marnować jedzenia. Czego bardzo nie lubię. Wtedy znacznie mniej dodaje soli do masy i zamiast 2 buraków daje tylko jeden. Jednak świeży starty burak dodaje świeżości całej potrawie.
Zostaw komentarz