Zakwas z buraka to najlepsze, zdrowotne, domowe wino.

Oczywiście zakwas z winem mają tyle wspólnego, że oba powstają w procesie fermentacji. Poniżej przedstawiam mój sprawdzony przepis. Próbowałam kilku niby niezawodnych, ale to właśnie ten zawsze mi wychodzi i zawsze smakuje najlepiej, a o korzyściach zdrowotnych zakwasu z buraka tylko wspominam na samym końcu postu. Polecam dla zdrowia i urody! 

 

Składniki na jeden słoik:

  • 2 śr. buraki dokładnie umyte lub obrane
  • 3 ząbki czosnku
  • 4-5 liści laurowych
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 plasterki imbiru obranego
  • 1 litr przegotowanej letniej wody 
  • 1 łyżka soli kuchennej

Na dno słoika wkładamy połowę przygotowanych przypraw: ziele angielskie, liść laurowy, imbir i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Następnie wkładamy buraki krojąc w mniejsze kawałki. Im mniejsze tym lepsze. Na koniec resztę pozostałych przypraw. Możesz też dodać je w połowie, nie ma znaczenia. Słoik ma być zapełniony do ok. 4/5. W innym naczyniu do 1 litra letniej wody dodajemy 1 łyżkę soli i mieszamy. Następnie zalewamy słoik z burakami, aby dokładnie przykryć wszystkie buraki. Polecam 1 cm nad całą jego zawartością. Zamykamy, zakręcamy i zostawiamy na spodeczku lub talerzyku w temperaturze pokojowej bez dostępu słońca na 7 dni.  Trochę trzeba zostawić miejsca, gdyż będą zachodzić procesy fermentacji i jeśli zostawisz za mało to część zakwasu może przedostać się na zewnątrz i do tego będzie potrzeby spodeczek. 🙂 
Kilka rad: Nie zalewaj też zbyt dużą ilością wody, bo spleśnieje. Ja stosuje zwykła wodę z kranu, gdy brałam wodę mineralną to niestety zakwas nie powstał, ale tez to był dobry soczek. Prawdopodobnie woda mineralna była zbyt miękka. Nie chowaj w chłodne miejsce, bo proces fermentacji się przedłuży. Temperatura ok. 20ºC będzie idealna. Jeśli masz za dużo, zostały Ci składniki, nie wszystko zmieściło resztę w dowolnych proporcjach wymieszaj w drugim słoiku, możesz tez dorobić i eksperymentować z przyprawami: liść porzeczki, pieprz i zalać wodą z solą jaka została.
Po 7 do max. 10 dniach należy zakwas odlać i przechowywać w lodówce, a z buraczków które zostały polecam kotlety buraczane lub buraczki z jabłkiem. Przepis na kotlety niedługo napisze.

O korzyściach picia zakwasu z buraka można napisać oddzielny post. Tutaj tylko kilka ważnych aspektów przybliżę:

  • chroni mikroflorę jelit, zawiera bardzo dużą ilość szczepów bakterii probiotycznych 
  • zapobiega zaparciom
  • wspomaga układ odpornościowy i krwiotwórczy
  • wspomaga walkę z anemią

Pamiętajcie zakwas z buraka to nie to samo co sok z buraka. Mają inne właściwości i przyswajalność. Trzeba tez pamiętać o urozmaiconej diecie. Samo picie zakwasu z buraka nie wyciągnie Was z anemii, jedynie wspomoże proces. 

mgr. inż. Iwona WICHA

Kategoria

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wróć do góry