Co zrobić z lekko przeleżałymi jabłkami? Gdy już stają się mniej soczyste nie wyrzucaj. Polecam udusić wraz z kawałkiem mięska i przyprawami. Stworzysz nowy ciekawszy smak i urozmaicisz tradycyjna kuchnie. Pyszny obiadek dla każdego, a szczególnie dla pacjentów z nadciśnieniem. Bez soli, z małą zawartością tłuszczu i jedyne 310kcal. Prosty i smaczny pomysł na obiad dla jednej osoby.
Produkty:

  • 1 plaster cielęciny (70g)  
  • 1 średniej wielkości jabłko (150g) lub więcej polecam te kwaskowate
  • 1 gruby plaster cebuli (15g) 
  • 2 ziemniaki (150g)  
  • 5 małych mrożonych kwiatów brokuła (150g)  
  • 1 liść sałaty
  • 1 mały pomidor (50g)
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Przepis: Plaster cielęciny posyp curry, szczyptą imbiru i kurkumy, posyp pokrojoną w drobną kostkę cebule i zostaw na 4 godziny w lodówce. 2 ziemniaki gotuj z 2 łyżkami kminku i 1 łyżeczką gałki muszkatołowej pod przykryciem. Brokuły ugotuj również z kminkiem, bez soli. Zobaczysz, będzie ci smakowało. Cielęcinę przerzuć do rondelka wlej 3/4 szklanki wody i duś na małym ogniu, w tym czasie obierz jabłko i krojąc je w dowolnej wielkości kawałki wrzuć do rondla z cielęciną wraz z 2 łyż. soku z cytryny. Duś na małym ogniu kilka-kilkanaście minut i smacznego!!! Do dekoracji i smaku połóż na talerzu liść sałaty i pokrój pomidora. Smacznego!!!

2 komentarze

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wróć do góry